Bergslagsresa med skogsfinsk anknytning – lördag den 28 maj 2016

Följ med föreningen Norden Bengtsfors-Dals-Ed på en resa till Grythyttan i Bergslagen. Under 1600-talet hittade man silver i Grythyttetrakten vilket ledde till att området en tid blev ett ”Klondyke”. År 1632 byggde uppfördes en kyrka och man blev egen socken med finsktalande präst. Det blev också eget tingslag där halva rätten bestod av finnar eftersom de utgjorde halva befolkningen.

När vi kommer till Grythyttan äter vi lunch på Grythyttans Gästgivaregård. I anslutning till lunchen kommer vi att få en guidad ”stadsvandring” runt 1600-talstorget och till restauranghögskolan och Måltidens Hus i Norden.

Under besöket i Grythyttan kommer vi också att besöka hembygsgården Skräddartorp, en bergsmansgård från 1640 med ursprung i den finska skogsfinska kulturen. Den har gått i samma släkt i elva generationer.

Utanför Grythyttan finns Björskogsnäs naturreservat med bland annat guckusko. Här finns också ett finnbygge från 1590-talet. En av gårdarna, Nymansgården, renoverades 2015 i samband med inspelningen av ”Sommar med Ernst”.

På hemresan stannar vi till i Loka Brunn och intar ”Afternoon tea” i stora societetshuset med möjlighet att prova på det berömda brunnsvattnet.

Priset för resan är 750 kronor. Medlemmar i föreningen Norden betalar 650 kronor. I priset ingår resa, lunch, guidning och Afternoon tea.

Frågor och anmälan, senast den 23 maj, via e-post [email protected] eller kontakta oss på telefon 031-785 90 85. Låt det gå flera signaler (10) då samtalet kopplas vidare när ingen svarar på samtalet omgående. Vi som tar emot samtalet är Lena Grönlund, Aina Hildingsson och Patrik Högfelt.

Hålltider Bergslagsresa 28 maj 2016

07:15 Avresa Dals-Ed  (via Bengtsfors/Skåpafors)

12:00 Lunch Grythyttans Gästgivaregård

13:00 Stadsvandring och Måltidens Hus

14:00 Skräddartorp och eftermiddagskaffe

15:00 Björskogsnäs

16:30 Afternoon tea i Loka Brunn

21:00 Dals-Ed